Údajně největší rybí trh na světě je v centru Tokia, ve čtvrti Cukidži. Je známý hlavně pro obchod s tuňáky, kterých japonci snědí absolutně nejvíc ze všech zemí na světě a většinu z nich v syrové podobě jako suši nebo sašimi. Od pondělka do soboty tady každý den od páté hodiny ráno probíhá aukce tuňáků, kde si kuchaři restaurací vybírají ty nejlepší kousky na sašimi. Slyšel jsem, že nedávno tady padl rekord, kdy se jeden tuňák vydražil v přepočtu za dva miliony korun.
Trh funguje asi do deseti ráno, ale pokud chcete něco vidět, je dobré si přivstat. Dočetl jsem se, že turistům je vstup zakázán, ale přesto jsme si v sobotu přivstali. A nelitovali jsme.
Takový frmol jste ještě nezažili. Říkám vám, když si nedáte pozor, tak je ve vteřině po vás. Chvílema jsem pochyboval, jestli řidiči ještěrek, které vozí prodané zboží ven a pak se rychle vracejí pod střechu na trh, nejsou roboti. Ale roboti by se takhle nepotili.
Na trhu je k vidění neuvěřitelné množství druhů mořských živočichů od ryb přes korýše, krevety, želvy, škeble, okurky, hvězdice, prostě všechno co jste už viděli v televizních dokumentech o podmořském světě. Navíc většina živočichů je ještě živá. Jedna rozverná škeble dokonce vystčila ústa (možná to byla jiná část těla) z vody a plivla asi tak deci vody Jitce na nohu.
Porcování, řezání podchlazených tuňáků motorovými pilami, konečná příprava ryb ke konzumaci, všechno se děje přímo na place, takže kdo se chce naučit vykosťovat, nebo připravovat sašimi, tohle je nejlepší škola. Na trhu mě dále zaujalo, že přestože stovky stánků s rybama jsou pod střechou a momentálně je v japonsku už pěkné horko, skoro to tam nesmrdělo rybinou. Všechno je hezky chlazené a čerstvé.
Přidávám pár fotek, pokud jsou mezi čtenáři ryby, nebo humří chlapec, tak upozorňuju, že záběry na fotografiích mohou být drastické.
Venku před tržištěm..
Uvnitř jsou stovky obchůdků..
Připraven na odvoz..
Tuňáci..
Všehochuť..
Podchlazení tuňáci. Prdelky mají naříznuté kvůli posouzení kvality masa pro aukci.
Dřepící chlápek se připravuje rozříznou tuňáka na motorovce..
Všecko se děje na place..
Označkovat a poslat k zákazníkovi..
Tady už se připravuje sašimi k okamžité konzumaci..
Skupinka langust nebo co to je..
Libo výběrový kousek?
Další zboží..
Ledu se spotřebuje hodně, hranoly se řežou na cirkuli vpravo..
Nakoupíno, hurá domů..
Přidávám ještě dvě videa, na jednom zachycen frmol ještěrek před tržištěm, na druhém zpracování ryb. Klikněte a uvidíte..
Trh funguje asi do deseti ráno, ale pokud chcete něco vidět, je dobré si přivstat. Dočetl jsem se, že turistům je vstup zakázán, ale přesto jsme si v sobotu přivstali. A nelitovali jsme.
Takový frmol jste ještě nezažili. Říkám vám, když si nedáte pozor, tak je ve vteřině po vás. Chvílema jsem pochyboval, jestli řidiči ještěrek, které vozí prodané zboží ven a pak se rychle vracejí pod střechu na trh, nejsou roboti. Ale roboti by se takhle nepotili.
Na trhu je k vidění neuvěřitelné množství druhů mořských živočichů od ryb přes korýše, krevety, želvy, škeble, okurky, hvězdice, prostě všechno co jste už viděli v televizních dokumentech o podmořském světě. Navíc většina živočichů je ještě živá. Jedna rozverná škeble dokonce vystčila ústa (možná to byla jiná část těla) z vody a plivla asi tak deci vody Jitce na nohu.
Porcování, řezání podchlazených tuňáků motorovými pilami, konečná příprava ryb ke konzumaci, všechno se děje přímo na place, takže kdo se chce naučit vykosťovat, nebo připravovat sašimi, tohle je nejlepší škola. Na trhu mě dále zaujalo, že přestože stovky stánků s rybama jsou pod střechou a momentálně je v japonsku už pěkné horko, skoro to tam nesmrdělo rybinou. Všechno je hezky chlazené a čerstvé.
Přidávám pár fotek, pokud jsou mezi čtenáři ryby, nebo humří chlapec, tak upozorňuju, že záběry na fotografiích mohou být drastické.
Venku před tržištěm..
Uvnitř jsou stovky obchůdků..
Připraven na odvoz..
Tuňáci..
Všehochuť..
Podchlazení tuňáci. Prdelky mají naříznuté kvůli posouzení kvality masa pro aukci.
Dřepící chlápek se připravuje rozříznou tuňáka na motorovce..
Všecko se děje na place..
Označkovat a poslat k zákazníkovi..
Tady už se připravuje sašimi k okamžité konzumaci..
Skupinka langust nebo co to je..
Libo výběrový kousek?
Další zboží..
Ledu se spotřebuje hodně, hranoly se řežou na cirkuli vpravo..
Nakoupíno, hurá domů..
Přidávám ještě dvě videa, na jednom zachycen frmol ještěrek před tržištěm, na druhém zpracování ryb. Klikněte a uvidíte..
Z tech fotek cítím úplně rybinu a dostala jsem chut na tunaka. Zrovna v lednicce mame Rio Mare..neni tam od vas?:)Překvapilo me, jak jsou ty tunaci obrovsti..Živá škeble určitě koketovala s Jitou:)))
OdpovědětVymazatRio Mare? To nevim, mrkni na vyrobce. Dvoumetrovi tunaci sou fakt porizci. Po rybim trhu jsme se jeste byli stylove podivat do akvaria, tam jezdili tihle macci zivi :)
OdpovědětVymazatTy blaho, to musi byt teda mraveniste! Skoda, ze jsem tohle nestihl, i kdyz jsem mohl. No a ochutnali jste tedy nejcerstvejsi sushi na svete?
OdpovědětVymazatNo a z těch fotek je jasné, že humří kluk se musí v hrobě obracet...:-D
OdpovědětVymazatNejcerstvejsi susi sme neochutnali, protoze sme z tama vypadlli uz pred osmou rano a susi jeste v tuhle dobu nepodavali. Ale nevadi, my si to vynahradime doma v Hamazushi :]
OdpovědětVymazatTy vole, to je veká ryba ten tuňák..kam se hrabe český kapřík.. ;-) Čerdy.
OdpovědětVymazatJo hochu a kdybys videl japonske kapry, kteri jsou v kazdem parciku s jezirkem. To sou víc jak metrové vyžrané prasata. A ještě k tomu barevné. Ale japonci no nejí, protože to je posvátná ryba.
OdpovědětVymazat